A Cageball / ketrecfoci szabályai

1. Csapatlétszám

3 fő/csapat, tehát egyszerre 6 játékos tartózkodhat a pályán

2. Biztonság

Egymás és a magunk testi épségének megőrzése alapvetően fontos, éppen ezért a játékosok semmit nem viselhetnek, ami veszélyforrást jelenthet: stoplis cipő, műfüves cipő, karóra, nyaklánc, kiálló gyűrű, nem bőrre simuló karkötő stb. viselése nem engedélyezett!

3. Felszerelés / Ruházat

A játékhoz szükséges felszerelés a következő: lehetőleg azonos színű mez/póló, rövidnadrág, fehér talpú teremcipő, sportszár vagy sportzokni.

4. Szabvány labda típusa

Minden mérkőzéshez biztosítunk egy speciális, 4-es méretű fékezett pattogású futsal labdát. Más labda használata tilos!

5. Játék időtartama, mérése

Egy alkalommal 60 perc játékidő áll rendelkezésre. Ennek felosztását szabadon eldönthetik a csapatok tagjai. Ez lehet pl. 3x20 perc, 4x12 perc + pihenő idő. Az időt futóórával mérik, csak nagyobb sérülés esetén vagy váratlan körülmény előfordulásakor kell megállítani.

6. Kezdés

A játékot a bejárattól bal kézre eső csapat kezdi, a kezdőrúgást a álló helyzetből, a csapat saját kapuja előtti büntetővonalról kell elvégezni. A labda elmozdulásakor kezdetét veszi a játék.

7. Csere

A ketrecfoci mérkőzésen 3 mód is van a játékos cserére: gól után, félidőben, illetve sérülés esetén. Csere után a játék akkor folytatódhat, ha az érkező játékos a pályán van és a távozó játékos után becsukódott az ajtó.

8. Gólt követő kezdőrúgás

Gól után minden játékosnak a saját térfelén kell tartózkodnia a kezdőrúgás elvégzésekor.

9. Kapura lövés kezdőrúgás után

A kezdőrúgást követően kapura lőni egy kötelező passz elvégzése után lehet.

10. A játék megszakítása (sérülés, egyéb történés esetén)

A játék megszakítását követően onnan kell folytatni a játékot, ahol a labda volt a játékmegszakítás pillanatában.

11. Szabadrúgás

A szabadrúgást álló helyzetből kell elvégezni. A játékos tovább passzolhatja vagy kapura is lőheti a labdát. A másik csapat minden játékosának min. 2 méterre kell tartózkodnia a szabadrúgás pontjától. Amint a labda elmozdult, játékban van.

12. Büntető

A kapu előtt kijelölt helyről kell elvégezni. Az ellenfél játékosa nem érintheti a labdát, csak miután a labda megérintette a kapu menti falat vagy gól nem lesz.